Tuesday, 16 October 2012

TANDA-TANDA KEMATIAN


Assalamulaikum , dan selamat petang , entry hari ini berkaitan dengan kematian , semua orang takut mati kan !! tapi mati adalah benar , semua makhluk di muka bumi ini pasti akan mati ... okaylah , di sini saya ingin berkongsi kepada semua tentang TANDA-TANDA KEMATIAN yang pasti akan berlaku kepada kita semua .. !! 

• Tanda 100 hari sebelum sakaratulmaut.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran a

tau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.

Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

• Tanda 40 hari sebelum hari mati.

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

• Tanda 7 hari.

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

• Tanda 3 hari.

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit, hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

• Tanda 1 hari.

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

• Tanda akhir.

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Wallahua’lam..



SELAMAT MENJALANI KEHIDUPAN DENGAN SEBAIK-BAIKNYA . DAN SAMA-SAMA LAH KITA MENGINGATI AKAN KEMATIAN YANG PASI AKAN BERLAKU !!! 

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Thursday, 16 August 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN

PART 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,
 rasa happy sangat lah nak tulis entry harini , 
entry hari ini berkaitan dengan sambutan menyambut hari kemenangan bagi umat islam iaitu Hari Raya Aidilfitri.
 Bermulalah cerita !!!!

Pejam celik , pejam celik , dah nak raya kan , cepat benar masa berlalu , Aku pun dah tak sabar nak balik kampung ni , aku belajar dekat Sungai Petani,  Kampung halaman ku di Alor Setar jer .. umah tok aku ya la kat pahang .. tapi tahun ni keluarga kami plan nak beraya di kampung belah ayah jer di Kedah .. Raya haji kot belah mak pulak .. huhu.. Kawan-kawan aku kebanyakkan dari Selangor , Kelantan ,Perak , Terengganu , Johor, dan lain-lain. Mesti best kan balik kampung dalam perjalanan yang jauh , Moga-moga  mereka selamat sampai ke destinasi yang ditujui , Amin ...  

Kejap lagi , tiba lah pulak turn aku nak balek kampung , rindu giller kat mak ayah .. tak sabar rasanya .. tak sabar nak beraya rumah kawan-kawan , nak makan banyak-banyak , nak kutip duit raya =,= .(beso dah) . hehe .. tapi raya tahun ini bagi aku kurang sikit meriah sebab assignment banyak la pulak kena siap .. heheh .. tapi apakan daya itu sudah tanggungjawab sebagai seorang pelajar, kan .. so kena siap jugak lahh .. dont worry be happy .. raya-raya jugak , assignment kena siap lah .. huhu .. berbalik kepada cerita raya ni .. setiap kali aku dengar lagu raya berkumandang di corong-corong radio , mesti rasa berbuak-buak dalam diri ni , rasa semangat giller nak raya , aku rasa korang pun begitu jugak kan !! .. ==' ..lagi-lagi time pengumuman raya di televisyen , lagi best , kan .. hahah .. (berkumpul ramai-ramai depan TV --> bersedia --> bila dah umum --> jerit --> lompat tinggi-tinggi --> pastu sorak "esok raya esok raya" )... best la kan , menanti saat itu .. hahaha ... 

Bila time malam raya pulak , dengar pulak takbir raya berkumandang , perghh .. best siot .. tapi !!! bila aku dengar takbir , rasa sayu jer dalam diri ni .. teringat pulak kat tokwan aku yang sudah lama meninggalkan kami .. biasanya kalau raya , mesti best kalau tokwan ada sekali , tapi apakan daya , itu semua sudah tertulis , yang hidup pasti akan mati .:(. moga roh tokwan dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang beriman .. Amin Ya Rabbal A'lamin ... !!

Okay lah , setakat itu dulu cerita untuk part yang pertama , tunggu selepas raya iaitu part yang kedua pulak muncul .. hehe ..  


DI KESEMPATAN INI , SAYA SEBAGAI TUAN RUMAH INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFIRI MAAF ZAHIR DAN BATIN KEPADA SEMUA BLOGGER-BLOGGER YANG SAYA HORMATI , SERTA KEPADA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT YANG MENGENALI SAYA DAN KEPADA KAWAN-KAWAN KOLEJ PERTANIAN MALAYSIA - WAKIL PEMASARAN - SEKOLAH PEMASARAN FAMA TAHUN 2012 . 



p/s : tunggu next part yer .. :) 

Terima Kasih ^^






SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Friday, 3 August 2012

SEGMEN UP FOLLOWER BY LIEYA SYAIRA

Assalamualaikum dan salam sejahtera .. 

Hari ni aku join satu lagi  segmen untuk up-followers blog
by Lieya Syaira .

Macam best jer .. so , korang-korang pun boleh join .. 

cepat-cepat selagi peraduan masih ada .. 





p/s : Nak join sila klik sini .


JOIN JANGAN TAK JOIN

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Segmen : Up Followers Blog + Twitter By AimanAziz



Assalamualaikum dan salam sejahtera , rasanye hari ini aku nak join la segmen nie .

macam best jer .. 

mudah jer nak join , semua boleh join , tapi yang ade blog jer nuh .. haha !!






Link blog : http://talhahhassan.blogspot.com/ - 64 Followers
Link twitter : https://twitter.com/Tal_smilealways - 510 Followers

p/s : kalau nak join sila klik sini .

JOIN JANGAN TAK JOIN .



SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Thursday, 2 August 2012

TERJAH , FOLLOW , PROMOT

Assalamualaikum dan salam sejahtera , petang ni aku rasa rajin lah pulak nak blogwalking , semangat nak bukak blog katakan !! haha .. dengan menahan lapar dan dahaga ni , apa salahnya meluang masa bersama blog tersayang .. hehe .. entry kali ini , aku nak cerita lah sikit apa yang aku buat harini tuk blog aku .. hehe ..^^

Mula-mula akulah orang yang paling malas nak terjah masuk blog orang , tapi bak kata kawan-kawan aku , kita kalau dah buat blog, kenalah rajin terjah masuk blog orang dan tinggalkan jejak di shoutbox orang , sebab apa blogger perlu buat macam tu , kerana apabila kita meletakkan jejak kita di shoutbox , tuan punya blog mesti baca punya apa yang kita luahkan dalam shoutbox kan .. kalau time tu dia rajin , maybe dia follow kita kan .. maybe lahh .. satu lagi , aku suka  follow blogger-blogger yang lain dan selalulah jugak promot blog aku walau di FACEBOOK mahupun TWITTER . Facebook dan twitter kan meluas , bagi yang friendlist dia tu beribu-ribu , lagi untung nak membuatkan blog jadi maju .. Tapi itu semua tidak boleh dipaksa , ikut individu masing-masing , kalau dia rasa nak follow , mungkin dia follow , tapi aku relax je. semua aku follow .. tak memilih sangat !! hehe ..

Okaylah kepada blogger-blogger yang dikasihi , sama-sama lah kita majukan blog kita , samada blog kita isinya tentang diri kita dan sebagainya . Bagi new blogger , rajin-rajin lah masuk blog orang dan rajin-rajin lah follow mengfollow yer . Jangan kita tunggu je orang nak follow kita , almaklum tak lah kan .. Dan satu lagi , cantikkan lagi blog kita , ini supaya memudahkan para tetamu untuk masuk blog kita berkali-kali ,, betoi dak ??

Okaylah , perut aku dah mula bernyanyi lagu ombak rindu ni .. puasa hari ini , rasa lapar lahh .. hurm ,, apa boleh buat kena bersabar lah sampai waktu berbuka .. !!

Kepada semua mulimin dan muslimat ...


dan juga kepada rakan blogger semua , moga puasa tahun ini memberi seribu satu makna buat kita bersama .. Insyaallah .. 

p/s : KITA JUMPA DI ENTRY YANG LAIN . BABAI . ASSALAMUALAIKUM !!!



SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Monday, 30 July 2012




SELAMAT BERBUKA PUASA BLOGGER-BLOGGER SEMUA 
JANGAN LUPA BACA DOA YER .


SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Saturday, 28 July 2012

SELAMAT HARI LAHIR NAEIM

Assalamualaikum dan salam sejahtera , apa khabar semua , mesti korang rasa bila masuk blog ini , benda yang sama je kan , mesti punya!!Almaklumlah sekarang nie sebuk sikit , hehe , Dah lama rasanya tak blogwalking blog ni kan !

Okaylah , malas nak panjangkan cerita , entry kali ini berkaitan dengan befday seorang senior kami iaitu Naiem , beliau ialah student School Of Marketing (S.O.M) tahap 3 senior . Befday dia kali ni rasanya paling best la kan, bak kata kawan-kawan dia . Pada suatu malam ni, kawan-kawan dia mengadakan satu suprise kat dia , benda ni, si naeim sendiri tak jangka akan berlaku, First sekali si Naeim ni dikejar oleh kawan-kawanya , lepas itu dia diikat dengan  tali dan dibawa ke kelas untuk memulakan uapacara . hahah . Saya sebagai juru kamera malam tu pun turut sama dalam upacara itu. Nak dipendekkan cerita , selepas selesai makan kek , Si Naeim dibawa ke padang bola , dia diikat pada sebuah tiang di situ ,

Semua ini sebenarnya dirancang oleh kawan baiknya iaitu Abdul Rahman Ahmad Munawwar yang dikenali sebagai Rahman , dialah yang rancang semua ni . Tok dalangnya ialah Salehuddin yang dikenali sebagai Din . haha , Selepas itu , si Naeim dimandikan dan dibasahkan bajunya terlebih dahulu supaya memudahkan kerja untuk menampal tepung dimukanya . haha , Mula-mula tu kesian lah jugak bila tengok , tapi itu semua hanya kenangan yang tak dapat dilupakan kan . Betoi tak Naeim . heheh . Setelah bajunya basah disimbah air , barulah anak buah Rahman memulakan tugasnya menampal tepung gandum di muka , badan , dan kaki Naeim . Naeim meronta-ronta nak lari , tapi apakan daya , tangan dan kaki sudah diikat . haha .

Setelah seluruh badan Naeim keputih-putihan , Si Rahman mengeluarkan air yang sudah diperap selama 3 hari oleh Din . Korang nak tahu air itu dicampur apa ?? Nak kan, nak kan , nak kan, hahah , air yang dicampur cencaluk @ budu , tepung , abu rokok , dan bahan-bahan yang sama waktu dengannya . hahah . Serius aku habaq , memang busuk air itu sampai si Amir muntah berkali-kali . ha!! Korang nak bau air itu ,nak tak!! try lah korang campurkan bahan-bahan tadi , lepas tu perap 3 hari , tahulah baunya macam mana ? hahah . Naeim meronta-ronta akibat kebusukan air tersebut . Kesian gila tengok dia . HAHAHA .. lebih kurang 20 minit macam tu lah kawan-kawan dia kenakan Naeim.

Lepas tu , yang si Hasif ni dok gelak-gelakkan Naeim , tengok-tengok Hasif pula jadi mangsa keadaan pulak .. Depa kejar Hasif yang berpakaian baju T dan kain pelekat time tu . jenuh gelak kami dibuatnya . hahahah. tapi usaha Hasif tidak berjaya , mereka dapat kejar Hasif disebabkan Hasif terlanggar satu tiang di kawasan yang agak gelap . hahaha . dia juga dibawa ke tengah padang dan diikat bersama Naeim . Sekarang dah ada dua mangsa . hahahaha . mereka buat perkara yang sama dekat Hasif seperti Naeim. Aku time tu tengah pegang kamera , kalau tidak aku pun bakal jadi mangsa keadaan sekali pa !!hahaha , Setelah semuanya selesai , kami semua beredar dari kawasan tersebut membiarkan mereka berdua , TAPI !! ikatan itu berjaya dilepaskan dan Hasif dan Naeim terus mengejar kami untuk membalas dendam . Tunggu apa lagi , kami lari lintang pukang la jawabnya , Aku yang juru kamera ni pun , lari . sebab aku nampak mereka macam hantu pun ada , putih satu badan . mau tak lari . hahaha ..... Sebahagian sembunyi dalam dorm , sebahagian lagi masih berlari-lari diluar akibat dikejar oleh Naeim dan Hasif .. Aku bernasib baik hari itu , tak dikejar oleh mereka , sebab aku tukang rakam apa yang terjadi saja . hahaha .. Encik Fauzi pun lari, haha , lepas tu Encik Fauzi beri arahan supaya upacara ini diberhentikan . Takut perkara-perkara yang tidak diingini berlaku , Upacara kenakan Naeim berhenti dalam pukul 1 lebih macam tu lah .. Memang happening sungguh malam tu , kenangan yang tak dapat dilupakan lah buat si Naeim mahupun kami semua .

Okay , ini lah gambar-gambar yang sempat aku ambil . Selamat ketawa !!!!!

Inilah kek befday Naeim :)


Yang baju oren tu lah Rahman, penganjur upacara ini , dan itulah Naeim mangsa keadaan .  Putih satu
badan kan . hahaha

Yang pakai kain pelekat tu lah Hasif , mangsa keadaan time tu , pun kena ikat bersama Naeim . hehehe


Air yang dalam baldi tu lah , yang dikatan busuk tu , bau die perghhhh ,  paham-paham jo lahh !!!

Yang baju hitam tu lah Din , Tok Dalang . hahaha.. 

p/s : entry kali ini khas untuk Naeim Ibrahim sebagai kenangan yang tak dapat dilupakan . Segala kekurangan adalah dari saya sendiri dan perlu diperbaiki lagi . Kita jumpa di entry yang lain , sekian ~

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Wednesday, 18 July 2012

HIKMAH MANFAAT PUASA RAMADAN









Hikmah Puasa Ramadhan

1. Meningkatkan ketaqwaan
Sebagaimana firman Allah dalam Alquran, “Hai orang-orang yang beriman diwajibkan atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa” (QS. Al-Baqarah: 183).
2. Meningkatkan rasa syukur atas segala nikmat Allah
Wahai orang-orang kaya, bersedekahlah kepada orang-orang fakir pada bulan Ramadhan mulia ini, memberilah seperti pemberian orang yang tidak takut miskin. Berdermalah dengan harta dan kebaikan kepada saudara-saudaramu yang membutuhkan, jadilah orang yang mensyukuri nikmat Allah. Rasulullah SAW telah bersabda: “Allah sungguh ridha pada hamba yang memakan makanan lalu memuji-Nya atas makan itu atau meminum minuman lalu memuji-Nya atas minuman itu” (HR. Muslim).
3. Orang yang berpuasa menyibukkan hatinya dengan pikir dan zikir.
Karena bila menuruti hawa nafsunya maka akan membuatnya lalai bahkan mengeraskan hati. Karena itu Rasulullah SAW mengarahkan untuk meringankan makan dan minum. Sabda Rasulullah : "Tidak ada wadah yang diisi penuh oleh anak Adam yang lebih buruk daripada perutnya. Cukuplah bagi anak Adam itu suapan yang dapat menegakkan punggunya, jika dia tidak mampu, maka 1/3 untuk makanannya, 1/3 untuk minumnya dan 1/3 untuk nafasnya" (HR. Ibnu Majah).

Manfaat Puasa Ramadhan

1. Puasa merupakan terapi detoksifikasi atau pembersihan racun dari dalam tubuh.
Dengan puasa, berarti membatasi kalori yang masuk dalam tubuh kita sehingga menghasilkan enzim antioksidan yang dapat membersihkan zat-zat yang bersifat racun dari dalam tubuh.
2. Memperbaiki fungsi hormon dan meningkatkan fungsi organ tubuh.
3. Mendorong pergantian sel-sel tubuh yang rusak (peremajaan).



SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Saturday, 19 May 2012

KELEBIHAN WANITA BERTUDUNG



Sesungguhnya Allah telah mengaturkan segalanya itu demi kebaikan umat manusia. Ini telah dibuktikan dari segi sains:


1)Merujuk artikel "The Science Behind the Veil" mengatakan 'Ujian-ujian menunjukkan 40-60 peratus kepanasan badan seseorang hilang melalui kepala justeru menutupnya terutama dimusim sejuk dapat mengawal suhu badan seseorang berbanding mereka yang lain'.

2.1)V.G. Rocine, seorang pakar otak mengatakan fosforus otak menjadi cair pada 108 suhu Farenheit. Keadaan ini boleh berlaku sekiranya seseorang berada di bawah keadaaan panas terik tanpa menutup kepala. Apabila fosforus cair, fungsi otak akan menurun.

2.2)Dalam artikel lain pula iaitu Highest Phosphorus Foods di Canadian Neuro-Optic Reserch Institute Online, dinyatakan, "sekiranya suhu badan seseorang mencecah lebih daripada 105 darjah Farenheit, ia amat berbahaya kerana fosforus otak akan cair dan ini menjejaskan kesihatan otak. Justeru, kepala hendaklah ditutup dalam keadaan cuaca panas".

4)Mereka yang memakai tudung tidak terpengaruh secara menyeluruh dengan pewarna rambut,menurut pakar sains ,pewarna rambut mempunyai bahan yang boleh merosakkan kulit kepala apabila terdedah dengan matahari dan kesejukan.haaaa..xsehat la rambut kita kan..

ALHAMDULLILAH..TERIMA KASIH YA ALLAH ♥ ^_^

Justeru,ini menunjukkan ada hikmahnya wanita diwajibkan memakai jilbab/bertudung ^_^ renung-renungkan dan selamat beramal ^_^


SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Friday, 18 May 2012



Palestin itu jauh dari kita
Pada kita derita itu
pada gagalnya peperiksaan
laparnya perut pada makanan
putusnya cinta pada kekasih pujaan
jauhnya ibu ayah dari dakapan
juga habisnya duit dalam bekalan
Pada mereka derita itu
Apabila rumah kediaman digesel trak
Harta benda serba serbi dirompak
maruah keluarga dipijak-pijak
anak bini dicincang oleh manusia tak berotak
tanah air Islam diinjak-injak
irama kita
adalah suara Siti yang merdu
atau muzik rock yang bingit melegakan
atau suara nasyid yang mendayu-dayu
irama mereka
bulddozer yang menghiasi setiap pagi
ketulan batu yang dicampak ke muka yahudi
Bom yang tak pernah sunyi berbunyi
sungguh sukar kita berada di tempat mereka
kita masih tak sanggup menerima ujian sedemikian mereka
berpisahnya kita dari keluarga cuma sementara
berpisahnya mereka dengan ayah,ibu, adik beradik adalah buat selama-lamanya
tanggisnya kita di dunia adalah kerana gagalnya kita dalam ujian
putusnya cinta atau geramnya pada manusia
tanggisnya mereka di dunia kerana tidak dapat membunuh musuh Allah
kerana gagalnya mereka menemui kesyahidan
Rindu kita hanya bauan pada keluarga tercinta
Pada kekayaan melimpa ruah
pada umur yang panjang
agar keluarga kita lebih makmur membahagiakan
Rindu mereka pada wangian syurga tertinggi…
pada syahid tanpa henti
pada perjumpaan teragung
dengan Ilahi tercinta…
Siapakah kita berbanding mereka?


SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Wednesday, 16 May 2012

SELAMAT HARI GURU

Mari kita menyanyi bersama-sama ya kawan-kawan .
Buat guru-guru yang kita sayangi .



 Kami guru Malaysia,
Berikrar dan berjanji,
Mendidik dan memimpin,
Putra putri negara kita.

Pada seri paduka,
Kami tumpahkan setia,
Rukun negara kita,
Panduan hidup kami semua.

Di bidang pembangunan,
Kami tetap bersama,
Membantu, membina,
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi,
Kami tak persiakan,
Apa yang kami janji,
Tunai tetap kami tunaikan.

Terima Kasih Semua ...

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Tuesday, 7 February 2012

Aku Sebuah Telefon Bimbit

Assalamualaikum semua yg baca , hari ini aku nak tulis entry pasal apa yg terjadi kepada telefon bimbit kesayanganku ... telefon yg aku guna bukanlah semahal telefon Black Berry or I Phone , hanya telefon bimbit Sony Ericsson W880i ...telefon bimbit itu dibeli oleh ayahku ..okay bermulalah kisah " Aku Sebuah Telefon Bimbit " ...baca nehh :)


Aku sebuah telefon bimbit yg berjenama sony ericsson w880i . Badanku dibuat daripada besi yg diukir dengan cantiknya oleh pengcipta aku. Aku dipamerkan di sebuah kedai menjual barangan elektronik di sebuah bandaraya. Setelah beberapa hari aku dipemerkan di kedai tersebut, ada seorang pemuda membelek-belek tubuhku dan pemuda itu menanyakan tentang hargaku kepada penjual aku. Aku berasa amat gembira kerana dalam banyak 'spesies' seperti aku, pemuda tersebut memilih aku dengan membayar RM450 kepada penjual aku. Aku berasa gembira sekali. 

Sejurus selepas itu aku dibawa pulang ke rumahnya. Tuan aku memberi aku kepada anaknya yg bernama Talhah. Aku berasa senang berada disampingnya. Tiap-tiap hari tuan aku yg bernama Talhah itu menjaga aku dengan baiknya. Dia membawaku kemana sahaja yg ditujuinya. Kawan-kawan tuan aku membelek aku dan mereka memuji aku dengan kecantikkan diriku dan kecanggihanku. Aku berasa bangga kerana mereka memujiku. Hatiku berasa senang apabila berada disamping tuanku.

Nak dipendekkan cerita, Pada suatu malam tuanku membawaku ke bilik tidurnya, sejurus tuanku menggunaku dengan mendengar MP3 dibadanku, tuanku tidak sengaja melepasku dan aku terjatuh dari katilnya lalu aku terdampar diatas lantai biliknya. Aku meraung kesakitan dan badanku calar. Tuanku terus mengambil ku dan melihat keadaanku. Aku tidak sedarkan diri dan sejak dari itu aku tidak dipedulikan lagi dan aku disimpan oleh tuanku didalam sebuah kotak yang sangat gelap dan panas. Aku tidak dipedulikan lagi, tuanku membawa keluar aku dan melihat sekejap-sekejap sahaja. Aku berasa sungguh sedih ketika itu.

Pada suatu hari itu aku mendengar perbualan tuanku bersama ayahnya yang mengatakan yang aku akan diperbaiki balik, hatiku berasa lega dan aku dibawa ke sebuah kedai perbaiki telefon bimbit di sebuah pasaraya. Badanku dirawat lebih kurang sehari. Keesokkan harinya tuanku datang mengambilku. Kos yang terpaksa tuanku tanggung sebanyak RM200 untuk membayar kerosakan badanku. Tuanku menjaga aku dengan berhati-hati kali ini. Dia membawaku kemana sahaja dia pergi dan menjaga aku. Kini badanku berasa lebih sihat dan aku akan diubah suai oleh tuanku dengan pakaian yang baharu. Hatiku berasa sangat gembira dan aku ingin bersama tuanku selamanya.

Sehingga kehari ini aku masih bersama tuanku, dan tuanku berkata dia tidak akan membuangku, dan dia akan menjagaku sehingga aku betul-betul uzur. Terima kasih tuanku, Aku sayangkan engkau !!!!



Okay itu sahaja kisah yang dihadapi oleh telefon bimbitku, macam mana seronok tak dengan entry aku kali ini, moga kita bertemu kembali dengan entry yang lain pulak. bye2 Assalamualaikum ^^

peace yaw !!


SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Tuesday, 31 January 2012

MAKNA CINTA YANG SESUNGGUHNNYA DALAM ISLAM

Assalamualaikum semua yg baca . Hari ini saya nak share lah entry berkaitan CINTA ...hendak tahu apa itu cinta dalam Islam ...Mari kita sama-sama baca Artikel yg saye petik dari ENCIK GOOGLE okay ...bismillahirrahmanirahim ....:


Bermula dengan Kata pujangga cinta letaknya di hati. Meskipun tersembunyi, namun getarannya tampak sekali. Ia mampu mempengaruhi pikiran sekaligus mengendalikan tindakan. Sungguh, Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat. Cintalah yang mampu melunakkan besi, menghancurkan batu karang, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dasyatnya cinta (Jalaluddin Rumi).
Namun hati-hati juga dengan cinta, karena cinta juga dapat membuat orang sehat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu. Cinta yang tidak dilandasi kepada Allah. Itulah para pecinta dunia, harta dan wanita. Dia lupa akan cinta Allah, cinta yang begitu agung, cinta yang murni.

Cinta Allah cinta yang tak bertepi. Jikalau sudah mendapatkan cinta-Nya, dan manisnya bercinta dengan Allah, tak ada lagi keluhan, tak ada lagi tubuh lesu, tak ada tatapan kuyu. Yang ada adalah tatapan optimis menghadapi segala cobaan, dan rintangan dalam hidup ini. Tubuh yang kuat dalam beribadah dan melangkah menggapai cita-cita tertinggi yakni syahid di jalan-Nya.
Tak jarang orang mengaku mencintai Allah, dan sering orang mengatakan mencitai Rasulullah, tapi bagaimana mungkin semua itu diterima Allah tanpa ada bukti yang diberikan, sebagaimana seorang arjuna yang mengembara, menyebarangi lautan yang luas, dan mendaki puncak gunung yang tinggi demi mendapatkan cinta seorang wanita. Bagaimana mungkin menggapai cinta Allah, tapi dalam pikirannya selalu dibayang-bayangi oleh wanita/pria yang dicintai. Tak mungkin dalam satu hati dipenuhi oleh dua cinta. Salah satunya pasti menolak, kecuali cinta yang dilandasi oleh cinta pada-Nya.
Di saat Allah menguji cintanya, dengan memisahkanya dari apa yang membuat dia lalai dalam mengingat Allah, sering orang tak bisa menerimanya. Di saat Allah memisahkan seorang gadis dari calon suaminya, tak jarang gadis itu langsung lemah dan terbaring sakit. Di saat seorang suami yang istrinya dipanggil menghadap Ilahi, sang suami pun tak punya gairah dalam hidup. Di saat harta yang dimiliki hangus terbakar, banyak orang yang hijrah kerumah sakit jiwa, semua ini adalah bentuk ujian dari Allah, karena Allah ingin melihat seberapa dalam cinta hamba-Nya pada-Nya. Allah menginginkan bukti, namun sering orang pun tak berdaya membuktikannya, justru sering berguguran cintanya pada Allah, disaat Allah menarik secuil nikmat yang dicurahkan-Nya.
Itu semua adalah bentuk cinta palsu, dan cinta semu dari seorang makhluk terhadap Khaliknya. Padahal semuanya sudah diatur oleh Allah, rezki, maut, jodoh, dan langkah kita, itu semuanya sudah ada suratannya dari Allah, tinggal bagi kita mengupayakan untuk menjemputnya. Amat merugi manusia yang hanya dilelahkan oleh cinta dunia, mengejar cinta makhluk, memburu harta dengan segala cara, dan enggan menolong orang yang papah. Padahal nasib di akhirat nanti adalah ditentukan oleh dirinya ketika hidup didunia, Bersungguh-sungguh mencintai Allah, ataukah terlena oleh dunia yang fana ini. Jika cinta kepada selain Allah, melebihi cinta pada Allah, merupakan salah satu penyebab do’a tak terijabah.
Bagaimana mungkin Allah mengabulkan permintaan seorang hamba yang merintih menengadah kepada Allah di malam hari, namun ketika siang muncul, dia pun melakukan maksiat.
Bagaimana mungkin do’a seorang gadis ingin mendapatkan seorang laki-laki sholeh terkabulkan, sedang dirinya sendiri belum sholehah.
Bagaimana mungkin do’a seorang hamba yang mendambakan rumah tangga sakinah, sedang dirinya masih diliputi oleh keegoisan sebagai pemimpin rumah tangga..
Bagaimana mungkin seorang ibu mendambakan anak-anak yang sholeh, sementara dirinya disibukkan bekerja di luar rumah sehingga pendidikan anak terabaikan, dan kasih sayang tak dicurahkan.
Bagaimana mungkin keinginan akan bangsa yang bermartabat dapat terwujud, sedangkan diri pribadi belum bisa menjadi contoh teladan
Banyak orang mengaku cinta pada Allah dan Allah hendak menguji cintanya itu. Namun sering orang gagal membuktikan cintanya pada sang Khaliq, karena disebabkan secuil musibah yang ditimpakan padanya. Yakinlah wahai saudaraku kesenangan dan kesusahan adalah bentuk kasih sayang dan cinta Allah kepada hambanya yang beriman…
Dengan kesusahan, Allah hendak memberikan tarbiyah terhadap ruhiyah kita, agar kita sadar bahwa kita sebagai makhluk adalah bersifat lemah, kita tidak bisa berbuat apa-apa kecuali atas izin-Nya. Saat ini tinggal bagi kita membuktikan, dan berjuang keras untuk memperlihatkan cinta kita pada Allah, agar kita terhindar dari cinta palsu.
Dan Allah tidak akan menyia-nyiakan hambanya yang betul-betul berkorban untuk Allah Untuk membuktikan cinta kita pada Allah, ada beberapa hal yang perlu kita persiapkan yaitu:
1) Iman yang kuat
2) Ikhlas dalam beramal
3) Mempersiapkan kebaikan Internal dan eksternal. kebaikan internal yaitu berupaya keras untuk melaksanakan ibadah wajib dan sunah. Seperti qiyamulail, shaum sunnah, bacaan Al-qur’an dan haus akan ilmu. Sedangkan kebaikan eksternal adalah buah dari ibadah yang kita lakukan pada Allah, dengan keistiqamahan mengaplikasikannya dalam setiap langkah, dan tarikan nafas disepanjang hidup ini. Dengan demikian InsyaAllah kita akan menggapai cinta dan keridhaan-Nya.

jika dihati rasa sudah bekenan maka :
Ambil lah KUNCI ini dan
─▄▀▀█▀▀▄
▐▌ BUKA ▐█▄▄█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▐█▄───▄██▀▀█▀▀▀▀▀█▀█▀▀
─▀██▄██▀────────█▀█▀█
Pintu Hati Wanita Pilihan Kamu..

Kemudian,
●●●► Beranikan Diri Pergi Ke rumah Ibubapa Dia,

_____████████████
____███████████████
__██████████████████
█████████████████████
_█_________▄▄▄▄_ ▄▄▄▄_█_
_█__█████_▐▓▓▌_▐▓▓▌_█_ «-- Jumpa Ibubapa dia kat dalam rumah tu
_█__█████_▐▓▓▌_▐▓▓▌_█_ dan minta izinlah untuk jadikan anak
_█__█████_▐▓▓▌_▐▓▓▌_█_ mereka sebagai permaisuri di hatimu..
_█__█████_▀▀▀▀_ ▀▀▀▀ █ __✿ ✿
_█__█████_____________ █___(\\|/)
_____________██ _____________██





SEKIAN !!!!! 




SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Assalamualaikum semua yang baca, entry kali ini aku nak kongsi lah sikit tentang lagu kegemaran aku kat blog yg sunyi ini .Tahun 2012 ini bnyak lagu yg telah dicipta oleh pelbagai komposer dan penulis lirik yg berbeza...okay lagu ini aku dengar dari satu laman web ini iaitu  http://www.hotfm.com.my/  ..lepas itu aku rasa lagu ni best sangat.....tajuk lagu ini ialah :



SOFAZ - PECINTA TERBAIK


lagu yang sungguh best bagi aku lah !!


okay semua , itu sahaja yg aku nak kongsi kat korang (yang baca) ...kalau nak lagi tunggu la next entry
bye !! Assalamualaikum ...^^

p/s: entry ini hanya suka2 diupdate , tidak ade kena mengena dengan BERHIBUR atau nak BERSERONOK okay!!!

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Saturday, 28 January 2012

TAKUT MENUNGGU KEPUTUSAN SPM

Assalamualaikum kawan-kawan sekalian , malam2 buta ni aku rasa rajin pulak nak tulis entry berkaitan dengan peperiksaan SPM tahun 2011...iaitu time aku exam haritu....huhuhu....okay nak crita ni....baca nehh !!^^


Tanggal 13/11/2011 iaitu tarikh yg sangat menakutkan bagi diri aku dan kawan2 yg sama umur dengan aku ....kenapa aku kata takut ...ya! ..tarikh itu adalah tarikh keramat yg menentukan masa depan kami sebagai budak form 5 (2011) ...pada hari itu , terlintas di pemikiranku yg mengatakan aku tidak bersedia lagi untuk menghadapi exam tersebut....TAPI!! semua itu harus ku lalui dan harus ku bertanggungjawab menyelesaikan soalan yg diajukan....!! guru yang bertugas sebagai pengawas peperiksaan ialah berasal dari sekolah Keat Hwa dan Sekolah Seberang Perak ....tapi hatiku berasa tenang kerana guru yg bertugas adalah baik dan bertanggungjawab ...Dalam masa sebulan aku exam ...dalam hati ini selalu berkata " bilalah nak abis exam ni" .....selalu sangat!! huhuh!! 


Pejam celik , pejam celik , dah abis exam....hatiku berasa lega dan senang lah sedikit...sejurus menunggu keputusan SPM diumumkan...aku tidak lah jugak berasa takut atau gentar di dalam diri ...aku memegang kata2 ibuku " usah berasa takot , selalulah berdoa kepadaNya dan bertawakal lah nak" ....hurm...dalam pertengahan bulan tiga ni result SPM kan keluar...aku harap2 kan aku memperolehi keputusan yg memberangsangkan berdasar atas usaha aku selama ini ....insyaallah ...Amin ..^^


itu sahajalah yang boleh aku kongsikan kat korang ,
jika mahukan lagi, tunggu next entry yerr,
okaylah , mata dah mengantuk ni,
SELAMAT MALAM SEMUA !!
see you again yer...

IKHLAS DARI:
TALHAH COOL

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Assalamualaikum.....fuhh hari ini aku menghabiskan masa aku untuk mencantikkan lagi blog aku ini....blog aku ini adalah sebahagian dari hidupku....aku amat sayangkan blog ini....aku telah menerjah beberapa blog rakan2 yg lain...fuhh memang terbaik lah blog diorang ...terutamanya blog http://www.lyssasecret.com , blog dia memang cantik...saya punn belajar tutorial dari beliau lah....saya kagum ngan dia....!!

okaylah , itu sahaja yg aku nak ceritakan kat korang...
aku harap korang sukalah blog aku ini ,
dan korang jangan lupa yups follow aku ,
coz suatu hari nanti aku nak tubuhkan satu
pertandingan blog yg dianjurkan oleh aku sendiri,

lagipun aku nak bagi maju jer blog aku ini,

bukan nak cari populariti ke ape ke?

hanya untuk suka2 aje,

okaylah,

sekian dulu untuk hari ini , jika ada peluang kita akan berjumpa lagi yeps !! ..bye ...assalamualaikum..

IKHLAS DARI:
TALHAH COOL



SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Kali ini aku nak kongsi resepi ngan korang.....resepinya ialah kuih bahulu ....aku cukup suka lah kuih bahulu sebab kuih ni lembut dan sedap bila dimakan...apa2 pun aku nak buat resepi kat bawah ni.....selamat membacanya k...(:

Cara-cara membuatnya :
Bahan-bahan:
1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1/2 kilogram tepung gandum
Sedikit minyak.

Cara menyediakan:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama, agak-agak hangat.
7. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.




SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Assalamualaikum...hari ini aku rasa aku nak update pasal resepi kuih muih lah...huhu,...kuih raya yg bernama kuih samperit...ha!! samperit ini memang kuih feberet aku...okay di bawah ini ade resepi nak buat kuih tersebut...

cara-cara membuatnya:
  bahan-bahan:

1 cawan mentega
¾ cawan gula halus
1 biji telur
1 camca teh Vanila
Secubit garam

 Satukan:
1 ½ cawan tepung jagung
¾ cawan tepung gandum
¾ cawan tepung kastad
1 camca teh baking powder

cara-cara:
Pukul mentega dengan gula hingga rata. Masukkan telur & vanila dan dikacau lagi
hingga sebati.Masukkan tepung-tepung yang telah disatukan & garam sedikit-sedikit ke dalam adunan & gaul hingga habis.Akhir sekali diterap dan bakar dengan suhu 170'C






SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

CIRI-CIRI PELAJAR CEMERLANG

Hye!! Peace Yaw (:

Assalamualaikum kawan-kawan ku yg dikasihi ....hari ini dengan langit yg mendung aku berasa rajin la pulak nak tulis entry berkaitan dengan "CIRI-CIRI YANG ADA PADA DIRI PELAJAR CEMERLANG" ..mesti tahun ini ramai yg nak ambil SPM kan ....aku syor kan korang baca lah entry ni nehh ..

okay !! 

Kita selalu dengar pepatah Melayu berkata "sediakan payung sebelum hujan"betul tak? betul kan!! Pepatah Melayu ini mempunyai nilai yg tersirat yg begitu mendalam. Oleh itu, untuk melakukan sesuatu perkara kita perlulah bersedia terlebih dahulu ! betul tak ..huhu ^^   Orang yg sentiasa bersedia akan menghadapi sesuatu kemungkinan yg datang dengan mudah !! ..Okay lah ...ceramah banyak2 punn x guna juga kan..huhu...

okay sila baca satu persatu apa yg aku tulis ini nehh !!

Berikut adalah ciri-ciri pelajar cemerlang :


1. Kita perlulah sentiasa yakin pada potensi diri untuk menempah kejayaan dalam pendidikan ...Jika kita mempunyai sifat tersebut ... kita akan bersungguh-sungguh melakukan sesuatu perbuatan ..
2. Kita perlulah bersedia memikul tanggungjawab sebagai seorang pelajar yg menjadi harapan kepada agama, bangsa dan negara ...betul tak .!! aku rasa betul !! contohnya , cikgu beri homework kepada kita ...kita perlulah bertanggungjawab menyelesaikan tugas yg diberi ...itu ape yg sya rasa lah...uhuhu ^^
3. Kita perlulah memberi tumpuan yg sepenuhnya kepada pelajaran yg kita ambil dalam kelas ....sebagai contohnya, jika kita tidak memberi tumpuan di dalam kelas ketika cikgu sedang mengajar ? Adakah kita dapat menguasai ape yg cikgu ajar ...betul tak ...!!
4. Yang ini aku rasa penting lah ...kenapa penting ? ya!! Kita perlu membuat persediaan awal tidak kiralah ujian @ exam ape yg akan ditempuh ....kerana dengan kita buat persediaan awal kita akan berasa senang untuk menjawab soalan yg diberi ....!!
5. Mempunyai peralatan alat tulis yg mencukupi ...( cikgu aku ada kata ? alatan tulis melambangkan senjata yang kita bawa untuk ke medan perang ,...kerana kita akan berperang dalam mengejar impian dan cita-cita. ....betul tak....fuhh tertarik gila dengan ape yg cikgu aku katakan ..huhu...mereben sudaaa ..hahah!! 
6. Setiasa menepati masa ..dan jangan kerap ponteng sekolah ..kerana kita akan ketinggalan ape yg dipelajari di sekolah...!!
7. Sentiasa menghormati guru kita....guru ibarat ibubapa kita disekolah kita kan.....so kita perlulah kormati guru kerana beliau lah yg memberi ilmu kepada kita...!!
8. Sering membuat " study group " .dengan kita membuat study group kita dapat berkongsi pendapat antara satu sama lain ....ini boleh mempercepatkan proses untuk memahami pelajran yg kita tidak tahu...betul tak kawan2....huhu !!
9. Hujung2 minggu korang tidak melakukan ape2 kan ? ...aku syorkan korang pergilah ke perpustakaan awam ...kerana disitu adalah tempat gedung ilmu ....bnyak ilmu yg boleh korang perolehi disitu kan ....^^
10. Membaca surat2 kabar yg ayah korang beli itu ...huhu,...kerana dalam surat kabar itu bnyk informasi terkini yg korang boleh dapt....seterusnya korang boleh jugak guna ayat2 yg ditulis untuk subjek BaHASA Melayu korang...huhu...!!
11. Kurangkan menonton televisyen kerana program2 yg ditayangkan banyak memberi efect dalam diri ....jika hendak menonton punn...tonton lah rancangan yg mendatngkan kebaikan dalam diri dan boleh memperolehi ilmu ...ini amat penting kerana otak kita dapat menangkap apa yg kita lihat dan perasaan ingin cuba itu bermain difikiran ...betul tak .!!
12. Menyediakan jadual waktu untuk korang study dirumah ...ini dapat memenuhi masa lapang korang dengan mengulang kaji pelajarann ....daripada berpoya2 di Pekan Rabu , City Plaza , dan tempat2 yg sama waktu denganya ...huhuhu!!
13. Sentiasa ikut program2 motivasi atau seminar yg diajurkan oleh pihak sekolah ...!!
14. Dan yg akhir sekali ....perlulah menjadi pelajar yg berdisiplin dan ada jati diri yg boleh membawa kita ke zon selesa untuk menghadapi peperiksaan yg akan ditempuh ....insyaallah !!!

Itulah yg boleh aku tulis dan aku harap korang bolehlah manfaatkan ape yg ditulis yeps!!
[masa masih ada , jangan sia-siakanya ]
"kerana masa itu emas "
 
tidak terlambat untuk aku ucapkan selamat menghadapi peperiksaan awam pada tahun ini!
moga sukses selalu...dan dapat mengharumkan nama sekolah dan nama sendir di persada antarabangsa ...insyaallah ....amin !!
 
MOGA BERJAYA DALAM PEPERIKSAAN
YANG NAK AMBIL UPSR MOGA DAPAT 5A

YANG NAK AMBIL PMR MOGA DAPAT 9A YEPS!!

YANG NAK AMBIL SPM MOGA KORANG DAPAT A+ OKAY !!
CHAIYOK , CHAIYOK , CHAIYOK


INSYAALLAH !!!

IKLAS DARI:
TALHAH COOL





SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !


PostKEHEBATAN CINTA

[center]Adik cuma nak tanya ibu, kenapa begini jadinya? cinta Feb

Bu, adik Cuma ingin bertanya…
Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya...
Ibu ingat 14 feb tak
Malam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tu
Ibu kata dia cintakan ibu

Benarkah bu?
[img][/img]

Dia puji dan puja ibu
Dia rayu dan belai ibu
Katanya cintanya hanya untuk ibu

Benarkah bu?

Ibu terkhayal dengan bujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya
Benarkah bu?

[img][/img]

Ibu tak kisah dia peluk ibu
Ibu izin dia sentuh jasad ibu
Ibu puas dapat buktikan setia ibu
Macam dia kata.. mahu bukti cinta dari ibu
Tapi benarkah bu?

Masa berlalu,
Hari ini lepas 9 bulan...
Pohon yang ibu dan lelaki tu tanam telah membuahkan hasil
Hari ini buah cinta kalian telah terzahir
Hari ini bukti kasih jejaka itu pada ibu telah lahir...
tapi benarkah bu?

Kenapa dia tidak sama menyambut kami?
Kemana dia telah pergi tidak azankan kami?
Mengapa ibu pun benci kami?
Sedangkan inilah semaian tanda cinta kalian?

Mengapa ibu? 

[img][/img]

Tak terasakah sakit dan perit
tak berbakikah kasih dan sayang dan
Tidak lagi kah ibu berTuhan?

Benarkah ibu?
Benarkah begitu?

adik cuma nak tanya je bu..... 

Renung renung kanlah !!!
p/s: entry kali ini adalah dipetik dari satu laman web ... adalah untuk tontonan umum dan kita sama2 lah ambil iktibar yg telah berlaku di dalam dunia zaman sekarang ini ...renungkanlah ....^^


SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...