Friday, 28 October 2011

Bacaan-bacaan wajib dalam solat (Talaqqi)


Bacaan yang menjadi rukun solat

1) Takbiratul-Ihram
2) Surah Al-Fatihah
3) Bacaan Tahhiyat Akhir
4) Bacaan Selawat pada Tahhiyat Akhir
5) Salam yang pertama

Ada 5 kesemua nya. Ni rukun tang bacaan sahaja tau. B-A-C-A-A-N. Jadi kena betul dan tepat bacaan nya. Tiada yang lain selain betul dan tepat belaka.

Syarat bacaan dalam solat

1) Disyaratkan membaca Al-Quran dalam bahasa Arab sepertimana ianya diturunkan ke atas Rasulullah SAW

(Bagaimana kita mahu diction dan pronounciation dalam Bahse Inggeris harus betul, begitu juga diction dan pronounciation dalam bahse Arab juga harus betul dan tepat ye)

2) Disyaratkan juga membaca bacaan-bacaan dalam sembahyang dalam bahasa Arab. Tidak boleh membaca terjemahan Surah Al-Fatihah sebagai ganti bacaan.

(Maksud di sini tidak boleh baca dalam tulisan Rumi. Sebab bila kita baca terjemahan 'makhraj' dan 'mad' dia akan lari. Oleh itu kita dituntut supaya belajar bahse Jawi dan Arab jika tidak tahu)

3) Bacaan hendaklah sekurang-kurangnya boleh didengari oleh telinga pengucap itu sendiri.

(Ok yang ni. Gi mana anda membaca bacaan dalam solat? Biasa orang pompuan baca slow seolah berbisik kan? Bacaan berbisik TIDAK BOLEH ya puan-puan sebab makhraj seme akan menjadi 'ha'. Kemdian baca dalam hati TIDAK SAH solat ya. Bacaan harus kita dapat dengar kat telinga kita. Cth kalau kita solat jemaah baca kuat akan ganggu makmum sebelah, Ustaz bilang lebih kurang terlupa plak...ada orang boleh tahan bunyi tv atau radio, apa sangat kalu member sebelah baca kuat kejap...member sebelah pun agak-agak la kuat nya...cukup sekadar dengar di telinga...waullahualam...)

Peringatan!!! (ada gak dalam buku siap ngn tanda seruan)

1) Kesalahan bacaan dalam sembahyang boleh menyebabkan sembahyang seseorang itu terbatal

(Ok yang ni, bacaan sunat kalau salah, BATAL solat. Jadi makanya bacaan yang sunat nak kena perbetolkan jugak, kalu tak tak payah baca sebab sunat)

2) Bacaan wajib hendaklah diutamakan terlebih dahulu (utamakan yang 5 rukun di atas dulu)

3) Wajib mempelajari bacaan-bacaan dalam solat dengan seberapa segera (jangan ditangguhkan)

4) Jika terbatal solat imam, maka solat makmum juga terbatal

5) Pemilihan Imam – hendaklah mengutamakan mereka yang betul bacaan nya

6) Berdosa bagi seseorang yang menjadikan dirinya sebagai imam jika terdapat orang yang lebih baik (lebih betul) bacaan daripadanya

7) Haram mengikut imam yang diketahui telah mencacatkan syarat sah dan rukun sembahyang (kalau tahu terus niat keluar berjemaah)

8) Tidak sah mengikut imam yang salah bacaan solat dengan sengaja
a) Sedar kesalahan yang dilakukan tetapi tidak membetulkannya
b) Tidak membaiki bacaan setelah ditegur oleh mereka yang Arif.

Ciri-ciri kesalahan nyata (kesalahan besar)

- kesalahan yang berlaku pada sebutan huruf & tanda bacaan sama ada membawa kepada perubahan makna atau tidak
- kesalahan ini dihukumkan haram dan berdosa jika disengajakan ataupun tidak
- ada 7 kesalahan semuanya

1) Kesalahan pada huruf
a) Tertukar sebutan sesuatu huruf kepada huruf-huruf yang lain (boleh mengubah makna)
b) Tertukar sebutan huruf hijaiyyah kepada yang bukan hijaiyyah

2) Kesalahan pada baris
a) Tertukar sesuatu bacaan baris kepada baris yang lain

3) Kesalahan pada tanda Sukun (tanda mati)
a) Membariskan huruf yang sukun (mati)
b) Mematikan bacaan huruf yang berbaris

4) Kesalahan pada bacaan Mad (asli)
a) Menghilangkan bacaan Mad asli
b) Memanjangkan bacaan yang bukan bacaan Mad

5) Kesalahan dalam bacaan Tasydid (Sabdu)
a) Meninggalkan bacaan tasydid pada bacaan yang bertasydid
b) Mentasydidkan bacaan yang tidak bertasydid

6) Mengurangkan atau menembahkan bacaan huruf
a) Mengurangkan bacaan sesuatu huruf pada perkataan
b) Mengurangkan bacaan huruf pada satu-satu ayat

7) Kesalahan dalam riwayat (tiada dalam riwayat)
Wajib membaca Al-Quran dengan salah satu daripada riwayat yang mutawattir. Jika bacaan tiada dalam riwayat maka bacaan sebagai Al-Quran tertolak

Ciri-ciri kesalahan tidak nyata (kesalahan kecil)

- kesalahan tidak melibatkan sebutan huruf dan tanda bacaan tetapi hanya melibatkan kesempurnaan bacaan Al-Quran dan tidak menyebabkan berlakunya perubahan makna
- kesalahan ini tidak dihukumkan haram tetapi dihukumkan makruh sahaja namun begitu kesalahan ini boleh menjadi haram jika dilakukan dengan sengaja dengan meremehkannya sedangkan dia tahu akan bacaan yang betul

1) Tidak menyempurnakan bacaan dengung dengan kadar yang ditetapkan ulama tajwid

2) Tidak menyempurnakan bacaan mad far’ie mengikut kadar yang telah ditetapkan ulama tajwid

3) Tidak menyempurnakan bunyi sebutan baris
- Baris di atas (bunyi seperti imalah Kubra atau Sugra, bunyi bacaan tafhim pada huruf yang bukan tafhim)
- Baris di bawah (bunyi seperti bacaan Imalah Kubra)
- Baris dihadapan (hendaklah disempurnakan dengan memuncungkan atau membulatkan mulut, sebutan baris dhommah berbunyi 'O' terutama pada perkataan Tum dan Kum

4) Tidak menyempurnakan bacaan Tarqiq (nipis) dan Tafhim (tebal)
- bacaan pada Lam Lafzul Jalalah (yang ni huruf 'Lam' pada perkataan Allah nak baca nipis atau tebal)
- bacaan pada huruf Ro

5) Mencampur adukkan riwayat dalam satu ayat atau surah
- Makruh mencampurkan berbagai-bagai wajah bacaan walaupun dalam riwayat yang sama (Contoh : Mad Arid Lissukun ada 2, 4 dan 6 harakat. Kena pilih satu. Kalau baca 2 harakat dari awal ayat kena sama sampai akhir ayat. Tak boleh sukati campur kejab 2 harakat, kejab 4, kejab 6 harakat)
- Makruh mencampurkan bacaan berbagai riwayat dalam satu-satu bacaan
- Bahkan lebih makruh mencampurkan bacaan berbagai riwayat dalam satu ayat.

Di sini satu contoh yang kesalahan bacaan kerap berlaku dalam bacaan tahhiyat akhir ayat kedua

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Tips Untuk Membaiki Dan Menambahbaikkan Solat

Baru saja lepas mendengar ceramah ustazah Hjh Siti Khadijah Din sebentar tadi. Rasa terlalu bernilai ilmu yg dicurahkan beliau, rugi kalau tak dikongsi bersama. Topik adalah mengenai adab2 solat. Setelah mengikuti kuliah beliau (2 minggu sekali) selama beberapa bulan yg lepas, baru kini timbul kesedaran betapa solat yg saya dirikan terlalu rendah kualitinya.

Bagaimana bisa solat berkenaan diterima Allah.. umur dah lanjut macam ni pun solat masih di peringkat mediocre, itu pun kalau boleh di kategorikan begitu. Secara ringkasnya, sebelum memulakan solat, penceramah mencadangkan kita mengambil 2 minit untuk "menyediakan diri" sblm menghadap Yg Esa.2 perkara yg elok dilakukan sebelum berniat utk solat... sewaktu kita berdiri tegak sblm lafaz niat :

1). Minit pertama - Membangkitkan rasa KEHAMBAAN dlm diri kita. Kenangkan kembali dosa2 kita, betapa kerdil dan hinanya kita, seolah2 tak layak utk diberi peluang menghadap yg Esa. Pendek kata, kutuk diri sendiri dan menyesallah.

2. Minit kedua - Membangkitkan rasa BERTUHAN. Betapa kita diciptakan oleh yg Esa utk beribadat kepadaNya. Kenangkan betapa bersyukurnya kita dijadikan sbg seorg Islam, mempunyai Tuhan yg begitu menyayangi hamba2nya yg hina ini lebih daripada seorg ibu menyayangi anaknya.

Setelah dilakukan kedua2 perkara ni, barulah kita niat solat dan mengangkat takbir. Berniatlah dlm keadaan berdiri tegak, bukan sambil membetul2kan kain sembahyang, telekung dan sebagainya. Fokus. Setelah bertakbir, penceramah menunjukkan pula cara2 solat yg betul, penuh adab dan sopan, sesuai dgn keperibadian kita sbg wanita dan selayak2nya adab utk menghadap Tuhan.

1) Mengangkat takbir - ada 3 cara mengangkat takbir

     i. Dgn meletakkan kedua2 ibu jari di bawah cuping telinga
    ii. Dgn meletakkan kedua2 jari telunjuk di bawah cuping telinga
   iii. Mengangkat kedua2 tgn sehingga ke paras dada (bukan telinga).

Perlu diingatkan, kedua2 lengan hendaklah dirapatkan ke badan. Menurut penceramah, syaitan2 yg berupa kambing hitam gemar bergayut2 dicelah lengan(bawah ketiak) utk mengganggu solat kita, oleh itu sekiranya kedua2 lengan dirapatkan, tiada ruang utk mereka.

2) Qiyyam - cara qiyyam yg betul ialah memposisikan tgn kiri ke atas sikit dari pusat (bukan menutup pusat) sambil ibu jari dihalakan ke atas, seolah2 menyentuh ulu hati. Tangan kanan diletakkan di atas tgn kiri agak2 selesa. Pastikan kedua2 lengan adalah rapat mendekati badan.

3) Rukuk - peralihan dari posisi qiyyam kepada rukuk dilakukan dgn penuh tertib dan sopan. Kedua2 tgn melurut peha dgn perlahan dan berhenti di atas lutut. Pastikan badan kita di dlm posisi sudut tepat (90 darjah). Siku juga dirapatkan ke badan dansudut tepat.

4) 'Iktidal - tegakkan badan semasa membaca "Sami Allahuliman hamidah..." dan mengangkat tgn posisi takbir ketika membaca "rabbanaa lakal hamdu"

5) Sujud - sujud dari segi istilah ialah "penyerahan diri yg tertinggi". Tertib sujud  ialah dgn meletakkan kedua2 lutut ke lantai, baru diikuti tapak tgn dan seterusnya dahi. Kedua2 tgn dirapatkan di bhgn bawah sedikit dari ibu jari, di mana ada sedikit ruang terbuka di antara kedua2 tgn dan di situlah dahi diletakkan. Jgn sujud terlalu jauh ke hadapan kerana dikhuatiri akan melebihi lebih dari anggota sujud yg 7 iaitu dahi, kedua tapak tangan, kedua lutut and kedua belah kaki (setakat jari shj). Ibu jari kaki dilentur sedikit agar menghala ke kiblat.

6) Duduk antara 2 sujud - ada 2 cara :

     i. Papan punggung diletakkan di atas kedua2 kaki
     ii. Papan punggung lebih diberatkan atas kaki kiri dan kaki kanan dilentur agar
        ibu jari menghadap kiblat.

7) Bangun selepas sujud - duduk sebentar sebelum bangun, bukan dlm keadaan bangun menungging. Sekiranya menghadapi kesulitan utk bangun, gunalah tgn kanan utk membantu kita bangun atau kedua2 tgn.

8) Tahiyyat - mengangkat telunjuk pada ketika menyebut ".... illallahh..." ( "laa ilaa ha ILLALLAH") Jari telunjuk itu jangan diturunkan sehingga memberi salam.

9) Salam - tidak perlu ditundukkan muka sebelum memberi salam. Menoleh sejauh mungkin sehingga 180 darjah ke belakang kerana malaikat ramai di sekeliling kita. Begitu juga ketika menoleh ke kiri. Tidak salah jika bahu dialihkan sedikit bagi membolehkan kita menoleh sehingga 180 darjah. Semasa menoleh ke kanan, alihkan sedikit bahu kiri dan sebaliknya.

10) Berdoa sesudah solat - seelok2 duduk ialah dgn melapikkan papan punggung dgn kedua2 kaki. Tgn diangkat separas dada dan berdoalah dlm keadaan tunduk sedikit kerana sekiranya kita berdoa dgn tgn yg tinggi dan mendongak ke langit, itu melambangkan sifat bongkak. Ingatlah, kita sedang menghadap yg Esa. Seterusnya sebelum selesai ceramah, ustazah sempat mengingatkan para hadirin bahawa kain yg digunakan untuk solat juga perlu menepati ciri2 yg tertentu.

Antaranya:

1) Tidak jarang. Rata2 kain telekung masa kini adalah jarang. Sekiranya kita memakai kain yg jarang dan dapat dilihat tengkuk dan warna kulit, maka solat kita tidak sah. Seelok2nya carilah kain telekung yg tidak jarang >(antara caranya ialah dgn menggunakan 2 lapis kain). Ataupun, pakailah anak telekung atau tudung labuh di dlm dan pastikan sewaktu di rumah, apabila kita solat cuma dgn berbaju sleeveless di dlm telekung, pastikan bahu dan tgn tidak kelihatan warna kulit jika diamati dari luar telekung.

2) Kadang2 sewaktu musafir, ada muslimah yg malas membawa kain solat, sekadar membawa telekung shj (tak payah org lain, saya pun begini). Apabila tiba waktu solat, cuma kain di badan shj digunakan dan bagi menutupi kaki, kita memakai stokin. Cara ini memang tidak salah, tapi pastikan stokin yg dipakai tidak jarang. Ingatlah sewaktu kita sujud, kain stokin itu akan menegang (stretch) dan manalah tahu, terdedah aurat kita ketika itu lalu tidak sahlah solat. Sebaik2nya pakai stokin yg tebal (ustazah mencadangkan stokin yg lazim dipakai ketika bersukan) ataupun jika tiada, pakai 2 lapis.

3) Ada kain telekung yg indah bersulam dan berkerawang. Ada yg berlubang2 sehingga di belakang telekung. Ada kalanya, bagi mereka yg rambut pjg, jika tidak ditutup betul2 dgn serkup/anak telekung, rambut2 ini akan terkeluar2 di celah2 kerawang telekung. Oleh itu, berhati2lah. Sama2lah kita berusaha memperbaiki solat kita kerana ia adalah tiang agama.

Pertama sekali yg akan dihisab di akhirat kelak ialah solat kita. Solat yg baik akan melahirkan peribadi yg baik. Saya akui, terasa agak berat. Pengalaman saya, oleh kerana telekung saya agak jarang, saya kini memakai tudung labuh di dlm telekung setiap kali solat sambil berazam utk membeli telekung yg lebih baik kualitinya. Walaupun kadang2 terasa panas ketika solat saya gagahkan juga. Yg penting, saya mencuba seboleh2nya untuk mendapatkan solat yg diterima Allah, walaupun dari segi khusyuk solat, saya masih merangkak. Yg penting, kita kena ingat, inilah sebahagian persediaan kita utk akhirat, jadi biarlah berbaloi. Jgn pula nanti kita dihisab pula kerana solat yg tak sempurna. Biar susah sekarang, jgn susahdi alam baqa'.

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Pesan Professor Datuk Dr Harun Din Al-Hafiz

Seperti yang kite ketahui..Negara kite nie banyak tugu...Antara yang famousnya ialah Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut kat langkawi dan sebagainya..Tahukah kawan2 bahawa pada tahun 1993, Mufti wilayah persekutuan telah mengeluarkan fatwa bahawa "segala tugu-tugu itu serta pembinaannya adalah haram..ciri-cirinya menyerupai berhala dan melawatnya juga adalah haram.."

Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan undang2 boleh dikenekan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan! Tetapi sayang2...Pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka disuruhnya pihak mufti menarik balik fatwa itu..Setelah berbincang..Mufti tersebut tidak mahu menarik balik fatwa itu...Maka pihak atasan telah menarik balik gazet tersebut maka apa yang tinggal ialah fatwa sahaja...Tiada tindakan undang2 yang boleh diambil...

Menurut kupasan Ustz. Harun Din, tugu2 ini boleh mendatang syirik... Beliau berkata... "bawalah dosa anda sebesar langit dan bumi kepada Allah dan Allah mungkin akan mengampunkannya tetapi jika terdapat walau sedikit/sebesar zarahpon dosa syirik maka Allah tidak akan mengampunkan orang itu".. dan kata beliau lagi... "walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita 'redha' atau tidak melakukan apa2, berdiam diri, maka kita juga akan mendapat dosa tersebut iaitu dosa syirik"...

Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa syirik ini ialah nama negeri perlis iaitu perlis indera kayangan..." Menurut kamus dewan... indera bermaksud nama tuhan hindu manakala kayangan bermaksud tempat di mana tuhan2 bersemayam..Maka makna sebenar ialah perlis tempat tuhan hindu bersemayam"..Menurut beliau..Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik...

Perkara terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara... Tahukah kawan2 bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan bahawa, mana2 undang2 akan terbatal dan tidak boleh dipakai jika ia bertentangan dengan undang2 yang telah dinyatakan di dalam perlembagaan termasuklah undang2 hudud..iaitu undang2 yang dicipta oleh Allah..

Kata beliau seterusnya.. ..
Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...

1. Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll.
2. Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.
3. Mereka yang berdiam diri.
4. Mereka yang mengatakan bahawa hukum hudud itu zalim(bermakna allah juga adalah zalim...

Wallahualam


SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

PANTUN JENAKA

Jemur bijan dengan kulitnya
Jemur di atas pohon lembayung
Hari hujan sangat lebatnya
Lamun Si Pandir mengepit payung
Elok rupa pohon belimbing
Tumbuh dekat limau lungga
Elok berbini orang sumbing
Walau marah ketawa juga
Rumah besar berdinding tidak
Beratapkan daun palas
Badan besar beristeri tidak
Itu tandanya orang pemalas
Adik nama Comat
Suka beri salam
Budak ketawa kuat
Suka kecing malam
Dari Ambun hendak ke Perak
Singgah di Jeram Mengkuang
Si Awang Kenit mencuri kerak
Hidung berbelang terpalit arang
Biduk lalu kiambang bertaut
Nakhoda Kasap duduk termenung
Gila latah ikan di laut
Melihat umpan di kaki gunung
Pakai seluar labuh ke bawah
Ikut permatang jalan melenggang
Nampak zahir memang mewah
Tapi hutang keliling pinggang
Orang Sibu menunggang kuda
Kuda ditunggang patah pinggang
Masih mahu mengaku muda
Padahal cucu keliling pinggang
Tahankan jerat gunakan tali
Pacak kuat biar melekap
Kalau bini suka membeli
Hutang berbaris suami ke lokap
Tuan puteri memasang panjut
Dayang tolong menghalau lalat
Kucing tidur bangkit terkejut
Melihat tikus pandai bersilat

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

nasihat bernasm

B'gambar dgn pasangan yg belum ada sebarang ikatan dgn gaya (b'sebelahan secara rapat, b'langgar bahu, b'pegangan tangan, & sebagainya) yg semestinya b'tentangan dgn syariat Islam lantas di UPLOADkan ke dalam FACEBOOK adalah merupakan satu INVESTMENT (pelaburan) dosa yang BIJAK.. Selamat melabur & semoga diberi petunjuk...

SUKE DENGAN ENTRY INI ? SILA LIKE DAN KOMEN YEPS !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...